Slané recepty¶
Vepřové maso na pivu¶
- 600 g vepřového masa
- ¼ l piva
- 1 lžíce celého kmínu
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 cibule
- 2 lžíce strouhanky
- pepř černý mletý
- sůl
Na sádle nebo oleji zpěňte cibuli, přidejte na kostky nakrájené maso a podlijte troškou piva. Dochuťte solí, pepřem, kmínem a celou směs nechte podusit, až ztratí šťávu. Poté zasypejte strouhankou, podlijte vodou, zbytkem piva a krátce povařte. Podávejte s brambory.
Steaky na pepři¶
- 4 steaky z krkovičky
- 4 lžíce naloženého zeleného pepře
- 1 lžíce rozdrceného černého pepře
- 2 lžíce brandy
- 120 ml smetany ke šlehání
- rostlinný olej
- sůl
Naložený pepř propláchněte vodou a 1 lžíci odložte stranou. Maso okořeňte oběma pepři a usmažte na pánvi z každé strany 3 min. Hotové steaky odložte na talíř, podle chuti dosolte a udržujte teplé. Z pánve slijte zbývající tuk, přidejte brandy, smetanu a přiveďte směs k varu. Poté vmíchejte zbývající lžíci zeleného pepře. Omáčku vařte 2-3 minuty, dokud nezhoustne. Teplé steaky podávejte přelité omáčkou.
Hovězí po burgundsku¶
- 80 g husí sádlo
- 600 g hovězí koleno (příp. nízká plec)
- 100 g uzená slanina
- 350 g perličková cibule
- 250 g žampiony nebo hřiby
- 4 g česnek
- 1 ks bouquet garni
- 50 g rajčatová pasta
- 120 g kořenová zelenina (po ⅓ mrkev, řapíkatý celer, petržel)
- 750 ml burgundské víno
- 20 g sůl
- 6 g mletý černý pepř
Maso nakrájíme na kostky 3 cm, přidáme nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli vcelku, bouquet garni, česnek a celé zalijeme červeným vínem. Necháme přes noc marinovat (pozor - bez soli!). Vyjmeme maso, osušíme, orestujeme na husím sádle do zlaté barvy. Maso vyjmeme a na výpeku se slaninou orestujeme dozlatova scezenou zeleninu a pokrájené houby. Přidáme rajčatovou pastu a lehce ji zarestujeme. Ke směsi přidáme orestované maso a zalijeme vínem z marinády (maso by mělo lehce přesahovat hladinu). Přivedeme k varu a osolíme. Hladinu zakryjeme pečicím papírem a alobalem. Následně pečeme v troubě při 150 °C doměkka (asi 3.5 hod.). Je-li šťáva po upečení řídká, maso se zeleninou vyjmeme a šťávu zredukujeme krátkým varem. Směs masa, zeleniny a šťávy servírujeme s pečeným bramborem nebo kaší. Podáváme s Pinot noir, Zweigeltrebe.
Utopenci¶
- ⅜ l vody
- ¼ l octa
- 5 pol. lžic cukru
- 1 kávová lžička soli
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- 1 feferonka
10 minut vařit, vychladnout, zalít špekáčky s cibulí a nechat 10-14 dnů zaležet
Vlašský salát¶
- 2 díly brambor
- 2 díly sterilovaných okurek
- 1 díl jablek
- 1 díl cibule
- 2 díly šunkového salámu
- majonéza
- hořčice
- sůl
- pepř
- hrášek
- ocet
Alfova fazolová bašta¶
- 200 g bílých fazolí
- ⅓ celeru
- 2 cibule
- 4 rajčata
- 2 stroužky česneku
- ⅓ lžíce tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje
- pepř černý mletý
- sůl
Fazole nechejte přes noc namočené ve dvou litrech studené vody. Druhý den je uvařte ve stejné vodě doměkka. Přeceďte a nechejte okapat. Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidejte fazole, nastrouhaný celer, tymián a rajčata nakrájená na osminky. 10 minut duste, dochuťte solí a pepřem. Podávejte s topinkami a červeným vínem.
Harissa¶
- 1 kg červených paprik
- 1 kg červených rajčat
- 1,5 dcl oleje
- ¾ dcl octa
- ½ balíčku deka
- 8 feferonek (může být méně)
Papriky a rajčata pomlet na masovém mlýnku, vše smíchat a vařit do zhoustnutí. Dát do malých sklenic a uzavřít (nezavařovat).
Nálev na okurky - mamka¶
- 0.25 l octa
- 0.75 l vody
- 8 dkg cukru
- 3 dkg soli
- 3 ks nové koření
- 3 ks hřebíček
- 3 ks pepř
- 1 bobkový list
Vše svařit a nechat zchládnout. Do sklenic k okurkům přidat cibuli, kopr, mrkev, petržel (může být nať), křen, višňový list. Zavařovat 20 min. na 85 °C. Když se zavařuje čalamáda, tak se přidá cukr (cca 2-4 dkg).
Nálev na okurky, houby apod. - Honza Kazda¶
- 0.5 l octa
- 1.5 l vody
- 10 dkg cukru
- 6 dkg soli
- 14 ks nové koření
- 14 ks pepř
- 3 bobkový list
- 12 ks cukerin
Nechat povařit asi 20 minut.
Masové šišky¶
- 200 g mletého libového vepřového masa
- 200 g mletého hovězího masa
- 200 g Olomouckých tvarůžků (tyčinky)
- 1 vejce
- strouhanka
- tuk
- sladká i pálivá paprika
- rozmarýn
- sůl
Mleté maso smícháme s vejcem, solí a kořením, podle potřeby přidáme strouhanku a důkladně propracujeme. Tyčinky tvarůžků zabalíme do odpovídajícího množství masové směsi. Takto vzniklé šišky grilujeme pomalu, nejlépe na grilu s poklopem, často obracíme.
Zapékaná kotleta¶
- 3 ks vepřových kotlet s kostí
- 100 g Olomouckých tvarůžků
- cibule
- hořčice
- 500 g steakových bramborových hranolků
Kotlety naklepeme, okořeníme a potřeme hořčicí. Opečeme na pánvi z obou stran, vložíme do pekáčku, posypeme kolečky cibule a nahrubo nastrouhanými tvarůžky a necháme v troubě zapéct. Příloha - steakové hranolky pečené v troubě na pečicím papíru bez tuku.
Rybí salát z králíka¶
- 0.5 l octa
- 2 l vody
- 30 kuliček pepře
- 30 kuliček nového koření
- bobkový list
- 1 moravanka
- 1 velká majonéza
- 1 sklenice okurek
- 1 malá sklenice hrášku
- 3 cibule
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce cukru
- sůl, pepř
Králíka uvaříme doměkka (1 hod.) v 1. části a necháme 8 hod. odležet. Maso obereme, nakrájíme a přidáme do 2. části. Promícháme a necháme 24 hod. odležet.
Marinované steaky¶
- 450 g hovězí roštěné
- 50 ml olivového oleje
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce světlé sójové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 sáček koření “Steak 7 pepřů”
Maso ze všech stran posypat směsí koření. V misce smíchat olej, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, drcený česnek a cukr. Maso dát do mísy, zalít marinádou a nechat 2-3 hodiny marinovat v ledničce. Grilovat na rozpáleném grilu 5-6 minut na každé straně. Maso naporcovat pod úhlem 45° proti vláknu. Podávat s brambory pečenými v alobalu a čerstvou zeleninou.
Rychlé majoránkové maso¶
- 180 g hovězí svíčkové
- 1 cibule
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 1 polévková lžíce majoránky
- 2 polévkové lžíce bodlákového oleje
- sůl, pepř
- ¼ l šťávy z pečeně
- 2 čajové lžičky pšeničné mouky
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- majoránka na ozdobu
Maso osolíme, opepříme a osmažíme na bodlákovém oleji. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme k masu spolu s česnekem, okořeníme majoránkou. Rozmícháme mouku s 1 lžící smetany, smícháme se šťávou z pečeně, přidáme k masu a necháme krátce povařit. Maso podáváme se zakysanou smetanou a majoránkou. Jako příloha je skvělá vařená zelenina.
Housky s bylinkami¶
- 300 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 1 ks droždí
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1.5 dcl vlažného mléka
- 2 lžičky mořské soli
- špetka pepře
- 5 lžic olivového oleje
- 250 ml vody
- 3 mladé cibulky s natí
- 4 lžíce jemně nasekaných nebo sušených bylinek (bazalka, oregano, petrželka, majoránka)
- 1 vejce na potření
- hrubá sůl na posypání
Necháme vzejít kvásek (mléko, cukr, droždí), přidáme do mouky smíchané se solí. Přidáme olej, vodu, pepř, bylinky a najemno nasekanou cibulku. Vymícháme hladké těsto, necháme asi 45 minut kynout. Z těsta pleteme housky nebo vytvoříme bochánky. Necháme ještě 15 minut kynout, nakonec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova - asi 25 minut.
Slanina uzená studeným kouřem¶
- sůl
- kmín
- česnek
- bobkový list
- nové koření
Nechat stát 2 týdny, 2x denně obracet. Před uzením vetřít sůl, kmín, papriku. Udit studeným kouřem.
Smetanová houbová omáčka¶
- 4 hrsti čerstvých hub
- 1 cibule
- 100 g másla
- 200 ml smetany
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 lžíce mletého kmínu
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 3 kuličky černého pepře
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 litr vody
- sůl
Na polovině másla osmahneme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, koriandr, kmín, sůl a 5 až 7 minut restujeme. Na druhé polovině másla osmažíme mouku až vznikne světlá jíška. Zalijeme vodou, okořeníme bobkovými listy, novým kořením a pepřem. Za občasného míchání vaříme 20 minut. Vyjmeme koření, přidáme směs s houbami a vaříme dalších 5 minut. Nakonec opatrně vmícháme smetanu. Můžeme dochutit octem a cukrem, případně dosolit. Podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.
Těsto na pizzu¶
- 1000 g hladké vysokolepkové pšeničné mouky
- 50 g droždí
- 70g rostlinného oleje
- 20 g soli
- 500 g vody (cca 30 °C teplé)
Všechny ingredience smíchat do hladkého, nelepivého těsta. Nechat asi 30 minut kynout při teplotě asi 30 °C. Rozdělit na 100-200g bochánky, vyválet placky. Peče se asi 20 minut při 225 °C.
Sýrová roláda¶
- 200 g Olomouckých tvarůžků
- 500 g plátkového eidamu
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g šunkového salámu
- 1 cibule
- 50 g másla
- pepř
- sladká paprika
- nasekaná petrželka
Plátkový sýr rozložíme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby okraje plátků přesahovaly přes sebe. Troubu zahřejeme na 150 °C a vložíme do ní sýr na 5-7 minut, dokud se nespojí v jednolitou plochu, která bude základem rolády. Tvarůžky, uzeninu a cibuli nasekáme, smícháme s tvarohem utřeným s máslem a okořeníme. Hotovou směs naneseme v souvislé vrstvě na celý sýrový plát, srolujeme a zabalíme do potravinářské fólie. Dáme do ledničky na pár hodin ztuhnout. Před podáváním krájíme na plátky.
Pivní smaženky s Olomouckými tvarůžky¶
- 25 g Olomouckých tvarůžků
- 1 vejce
- 2 lžíce piva
- 2 lžíce strouhanky
- hořčice
- ¼ cibule
- 1 krajíc chleba
- olej na smažení
Tvarůžky nastrouháme a smícháme s rozšlehaným vejcem, strouhankou a trochou piva. Vzniklou hmotu vlijeme na rozpálenou pánev s olejem a z obou stran osmažíme. Smaženku položíme na chléb potřený hořčicí a posypeme drobně nakrájenou cibulí.
Ratatouille po česku¶
- 4 středně velké kapie
- 2 velké cibule
- 1 menší lilek
- 100 g žampionů
- 150 g slaniny
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce směsi Grilovaná zelenina
Papriky a lilek očistěte a nakrájejte na kousky velikosti asi 5x5 cm. Žampiony rozkrojte na půlky, cibuli na osminky. Slaninu nakrájejte na nudličky a smíchejte se zeleninou a žampiony. Přidejte česnek nakrájený na jemná kolečka a okořeňte směsí. Rošt grilu obalte alobalem tak, aby zelenina nepadala do ohniště. Grilujte ze všech stran dozlatova.
Směs koření Grilovaná zelenina¶
- sušený česnek mletý
- sušená cibule mletá
- zázvor mletý
- hořčice bílá mletá
- sušený celerový kořen mletý
- paprika sladká mletá
- cukr
- sušená rajčata drcená
- kurkuma mletá
- kmín mletý
- tymián mletý
- sušená červená paprika drcená
- chilli mleté
- paprika pálivá mletá
- oregáno
- koriandr mletý
- nové koření mleté
Plněná pečená rajčata s brioškou (pro dvě osoby)¶
- 2 větší rajčata
- sůl
- bílý pepř mletý
- 100 g briošky
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce vlažného mléka
- 1 čajovou lžičku přepuštěného másla
- 1 polévkovou lžíci oregána
- 1 menší červenou cibuli
- 1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- oregáno na ozdobu
Briošky nakrájíme na kostičky a smícháme s vejcem, mlékem, máslem a oregánem. Nasekanou cibuli spolu s rajčatovým protlakem ohřejeme, přidáme do brioškové hmoty, osolíme, opepříme a necháme 10 minut odležet. Z rajčat odkrojíme vrchní díl, vydlabeme vnitřek a naplníme připravenou hmotou. Pokapeme olivovým olejem a pečeme 8 minut v předehřáté troubě při 200 °C. Ozdobíme čerstvým oregánem.
Tip: skvělé ke grilovanému masu
Vepřové steaky v černé pepřové krustě se šalotkovým zelím (pro dvě osoby)¶
- 2 vepřové steaky á cca 150 g (např. z kotlety)
- sůl
- 2 polévkové lžíce celého černého pepře
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce nasekaných oliv (černé a zelené)
- 1 čajovou lžičku tymiánu
- 1 malou hlávku zelí
- 2 šalotky
- špetku mletého kmínu
- ⅛ l zeleninového vývaru
- 1 polévkovou lžíci másla
Vepřové steaky naklepeme, osolíme, opečeme na oleji a položíme na pečicí plech. Celý pepř nahrubo roztlučeme, smícháme s olivami a směsí potřeme steaky. Pokapeme olivovým olejem, posypeme tymiánem a 4-5 minut pečeme v předehřáté troubě při 200 °C. Zelí a šalotku nakrájíme najemno, osmahneme na másle, dochutíme solí a kmínem a podusíme v zeleninovém vývaru. Tip: můžeme podávat s česnekovou omáčkou.
Pepřový dresing s dijonskou hořčicí (pro dvě osoby)¶
- 2 vaječné žloutky
- sůl
- barevný pepř
- ⅛ l rostlinného oleje
- trochu citronové šťávy
- trochu worchesterové omáčky
- 1 čajovou lžičku dijonské hořčice
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- špetku tymiánu
Žloutky smícháme se solí, pepřem, citronovou šťávou, worcesterovou omáčkou a hořčicí a vytvoříme hladkou směs. Do této hmoty postupně a pomalu za stálého míchání v mixéru přilijeme olej. Nakonec přidáme tymián. Je-li dresing příliš hustý, zředíme jej trochou octové vody. Dresing je skvělý k chuťově výrazným listovým salátům (čekanka, ledový salát apod.).
Tip: pravá delikatesa též k hovězí roštěné.
Vepřové medailonky v bobkovém varu s bylinkovým bramborem (pro 2 osoby)¶
- 4 vepřové medailonky á cca 70 g
- sůl
- 1 nasekaný stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- ¼ l zeleninového vývaru
- 5 ks bobkového listu
- 4 uvařené brambory
- 1 čajovou lžičku másla
- 1 polévkovou lžíci bylinek (pažitka, petržel, šalvěj)
- bylinky na ozdobení
Zeleninový vývar provaříme asi 5 minut s bobkovým listem. Medailonky osolíme, potřeme česnekem, opečeme na olivovém oleji a přidáme do vývaru. Necháme 4 minuty stát. Medailonky vyjmeme, vývar scedíme a přelijeme jím podávané maso. Brambory oloupeme, osmahneme na másle, osolíme, ochutíme bylinkami a podáváme k masu. Vše ozdobíme čerstvými bylinkami.
Tip: bílé zelí jako příloha chutná báječně.
Žampiony po italsku¶
- 100 ml olivového oleje
- 1 nakrájená cibule
- 3 na plátky nakrájené stroužky česneku
- 600 g oloupaných a nakrájených žampionů
- 1 svazek petrželové natě
- 3 na kostičky nakrájená rajčata bez slupky
- 2 lžíce citronové šťávy
- oregáno
- pepř černý mletý
- sůl
- kostičky sladké papriky
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
Na oleji osmažíme cibuli, česnek a žampiony. Pak přidáme rajčata, posekanou petrželovou nať a citronovou šťávu. Dochutíme oregánem, pepřem a solí, přidáme papriku, zamícháme a posypeme parmazánem. Podáváme s křupavou bagetkou nebo s grilovaným masem.
Americké brambory zapečené se sýrem¶
- 4 velké neoloupané brambory
- olivový olej
- 1 cibule nakrájená na kroužky
- 4 oloupaná rajčata
- 100 g strouhaného tvrdého sýru
- 2 lžíce koření Americké brambory Avokádo
Brambory důkladně očistíme a pokrájíme na měsíčky. Na plech nalijeme olej a poklademe čtvrtky brambor tak, aby se nedotýkaly. Posypeme kořením, brambory otočíme a okořeníme i z druhé strany. Poklademe rajčaty a cibulí a posypeme sýrem. Pečeme 20-30 minut dokud brambory nezměknou.
Jehněčí závitky s feta sýrem¶
- 400 g jehněčí kýty
- 200 g krkovice
- 2 mladé cibulky včetně natě
- olej
- 1 vejce
- 1 lžíce strouhanky
- 100 g sýru feta
- 2 lžíce koření Gyros-Kebab Avokádo
Cibuli najemno nakrájíme, osmahneme na oleji a necháme vychladnout. Maso rozemeleme, přidáme vejce, strouhanku, cibuli a všechno dobře promícháme. Dochutíme kořením a tvarujeme malé placičky. Na každou dáme plátek sýru a placičku stočíme. Uložíme je na plech pomazaný tukem a pečeme asi 20 minut při teplotě 180 °C.
Sezamové bochánky (4 porce)¶
- 450 ml podmáslí
- 30 g másla
- 400 g hladké mouky
- 100 g ovesných vloček
- 1 hrst rozinek
- 1 sáček sezamových semínek
- 1 hrst slunečnicových semínek
- 1 lžíce jedlé sody
- sůl
V misce smícháme mouku, sodu, sůl, vločky, rozinky, slunečnicová semínka a půl sáčku sezamových semínek. Přidáme podmáslí s máslem, vše lehce promícháme, až vznikne lepivé těsto. Z něj vytvoříme bochánky, které poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Každý bochánek nařízneme do kříže a posypeme zbytkem sezamových semínek. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, 15-20 minut, podle velikosti bochánků.
Vepřové v česnekové marinádě (4 porce)¶
- 800 g zadního vepřového bez kosti
- 350 ml bílého vína
- 4 lžíce sladké papriky
- 1 bobkový list
- 1 lžíce černého mletého pepře
- 6 lžic sušeného česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- 250 g oloupaných rajčat v plechovce
- sůl
V míse smícháme víno, sůl a koření, přidáme maso nakrájené na kostky, promícháme a necháme minimálně 3 hodiny marinovat v chladu. Poté maso vyjmeme z marinády, necháme okapat a zbylou marinádu uschováme. Na rozpáleném oleji maso osmažíme dohněda, maso vyjmeme a na výpeku 5 minut dusíme cibuli a papriku nakrájené na plátky. Na závěr přidáme zbylou marinádu, rajčata a maso. Dochutíme solí. Podáváme s rýží nebo pečenými bramborami.
Cikánský guláš (4 porce)¶
- 500 g vepřového masa
- 5 uvařených brambor
- 2 sladkokyselé okurky
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce gulášové papriky
- 2 lžíce oleje
- špetka majoránky
- 2 lžíce kečupu
- pepř černý mletý
- sůl
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso na kostičky, zaprášíme paprikou a moukou a osolíme.Krátce osmahneme a za občasného mírného podlévání vřelou vodou dusíme, dokud není maso měkké (v tlakovém hrnci 30 minut). Přidáme nakrájené okurky a kostičky brambor, prohřejeme a dochutíme majoránkou, kečupem a pepřem. Ozdobíme prstýnky čerstvé cibule.
Grilovaná krkovička (4 porce)¶
- 1 kg vepřová krkovice
- 4 vejce
- 4 lžíce sójové omáčky
- 4 lžíce worchesterové omáčky
- 1 lžíce grilovacího koření speciál
- 1 lžíce černého mletého pepře
- 2 lžíce hořčice
- 5 lžic oleje
- sůl
Ze surovin smícháme marinádu, do níž naložíme maso nakrájené na plátky alespoň na 2 hodiny, ideálně na 1 den. Grilujeme na středně rozpáleném grilu 5 minut z každé strany.
Plněná kuřecí prsíčka¶
- 4 porce kuřecích prsíček
- 100 g Olomouckých tvarůžků
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- olej
- černé pivo
Do jednotlivých kousků prsíček nařízneme kapsu a nadijeme ji pokrájenými Olomouckými tvarůžky. Porce spícháme jehlou nebo párátky, mírně osolíme, opepříme a opečeme je na rozpáleném oleji ze všech stran. Potom je podlijeme pivem, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Pokud je ještě třeba, podléváme už jen vodou nebo vývarem, pivo patří pouze na začátek přípravy.
Tvarůžkové šátečky¶
- 1 listové těsto
- 200 g Olomouckých tvarůžků
- 100 g salámu
- 1 vejce na potření
Z listového těsta vyválíme placku a nakrájíme čtverce. Do jendoho cípu vložíme kolečko salámu a pokrájený tvarůžek. Přehneme a vytvoříme trojúhelník. Okraje pečlivě přitiskneme. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na suchém plechu v horké troubě.
Pikantní roštěnky¶
- 4 roštěnky
- olej, máslo
- 1 cibule
- 1 velká sterilovaná okurka
- 1 lžíce hladké mouky
- 100 ml vývaru
- 1 lžička worcesterové omáčky
- 1 lžička ostré hořčice
- ½ lžíce celého černého pepře
- sůl
Asi 30 minut před přípravou potřeme naklepané roštěnky olejem, lehce osolíme a obalíme v rozdrceném pepři. Pak je opečeme na oleji. Mezitím zpěníme na másle drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou okurku, zasypeme moukou, osmahneme ji a zalijeme vývarem. Povaříme a ochutíme worcesterovou omáčkou a hořčicí. Opečené roštěnky přelijeme omáčkou, podáváme s rýží nebo chlebem a zeleninovým salátem.
Nakládané tvarůžky¶
- Olomoucké tvarůžky - kousky s česnekem
- chilli papričky
- petržel
- cibule
- olej
Promíchat a nechat zaležet. Podávat s čerstvým chlebem, pivem nebo vychlazeným mlékem.
Tvarůžková cibulačka¶
- 1.5 l hovězího vývaru
- 300-400 g Olomouckých tvarůžků
- 4 cibule
- 4-5 krajíců chleba
- sádlo
- sůl
- pepř
Na sádle opečeme na silnější kolečka pokrájenou cibuli, zalijeme vývarem a chvíli povaříme, aby změkla. Polévku opepříme, případně ještě podle chuti dosolíme. Do ohnivzdorných misek rozdělíme porce chleba, který jsme nakrájeli na kostičky a osmažili na sádle. Posypeme ho na malé kousky nakrájenými tvarůžky, zalijeme polévkou a vše v předehřáté troubě prudce zapečeme.
Telecí guláš s rajčaty¶
- 600 g telecí plece
- 2 cibule
- 200 g žampionů
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce řepkového oleje
- 300 ml zeleninového vývaru
- 400 g rajčatového pyré
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 1 lžička sladké mleté papriky
- dle chuti česnek
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky, cibuli najemno a žampiony na kousky. Maso pokapeme olivovým olejem, osolíme, očesnekujeme, posypeme paprikou a promícháme. Poté maso opečeme v hluboké pánvi na rozpáleném řepkovém oleji. Na jiné pánvi osmažíme cibuli se žampiony. Přidáme k opečenému masu. Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Vše dusíme doměkka asi 30 minut. Před koncem dušení přidáme rajčatové pyré a dochutíme česnekem a solí. Ještě chvíli dusíme. Podáváme s vařenými bramborami.
Listové těsto¶
-
těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vody
- 1/2 lžičky soli
-
těsto:
- 500 g másla
- 100 g hladké mouky
Nejdříve rozpustíme ve vodě sůl a ve větší míse postupně přidáváme mouku. Těsto se chová jako nudlové, musíme ho vypracovat. Pak ho zabalíme do folie a necháme v lednici aspoň 3 hodiny nebo klidně přes noc (v mrazáku méně). Máslo necháme povolit při pokojové teplotě. Do mísy nasypeme mouku a postupně přidáváme máslo, aby se mouka rovnoměrně s máslem promíchala. Pak vystřihneme pečící papír 25×30 cm a máslo na něj rozetřeme. Dáme do lednice (mrazáku) ztuhnout /nemusí být zabalené/. Když jsou obě těsta tuhá /za 3 hodiny nebo později, tady na nějaké hodince nezáleží/, vyválíme 1. těsto na obdélník 25×60 cm. Dáme na něj doprostřed 2. těsto o polovičních rozměrech a přeložíme přes něj z obou stran to první. Rozválíme na takovou tloušťku, aby šlo dobře překládat (ne zlomit) a opět přeložíme. V tuto chvíli už bude těsto asi měknout, takže ho dáme do lednice a tak za hodinku dvě můžeme opět přeložit (většinou to stihneme 2–3× najednou než těsto povolí a musí zase do lednice). Doporučuju si psát počet překladů na papírek, nebudete si to pamatovat. Když musíte jít do práce nebo na procházku, nevadí. Těsto počká. Nijak vás nebude omezovat. Hlavně musí být pořád zabalené ve folii, aby neoschlo.Když na papírku konečně přeškrtnete jedenáctku, těsto rozdělíme na čtvrtiny a ty zabalíme do folie a dáme do mrazáku (jedno si můžeme nechat rovnou v lednici a hned ho použít). Když budeme chtít použít těsto později, rozmrazujeme ho v lednici den předem, je to o hodně šetrnější a těsto je rozmrzlé rovnoměrně a přitom tuhé.
Cilli chutney¶
- cibule
- celer
- mrkev
- chilli papričky (10 %)
- jablečný ocet
- mořská sůl
- panenský olivový olej
- cukr
Čubrica zelená¶
- sůl
- česnek
- petrželová nať
- saturejka
Štika na houbách¶
- 600 g mořské štiky
- 1 citron
- koření na ryby
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 200 g čerstvých hub
- 100 g tvrdého sýra
- petrželová nať
Jednotlivé porce štiky pokapeme citronovou šťávou a ze všech stran důkladně posypeme kořenící směsí. Necháme 15 minut v chladu odležet. Na rozehřátém oleji ryby z obou stran opečeme dozlatova, vyndáme z pánve a udržujeme teplé. Ve výpeku rozpustíme máslo a zpěníme na něm najemno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené houby, lžíci koření a dusíme asi 10 minut. Ryby vložíme zpět na pánev, poklademe plátky sýra a krátce prohřejeme až se sýr začne rozpouštět. Na talíři ozdobíme petrželkou. Podáváme s vařenými brambory.
Hovězí Stroganoff (6−8 porcí)¶
- 800 g nízkého roštěnce
- 2 cibule
- máslo
- 500 g žampionů
- 50 g rajčatového protlaku
- 200 ml červeného vína
- 200 ml smetany
- sůl
Příloha:
- vařená rýže
- šunka
- kyselé okurky
Maso nakrájíme přes vlákno na nudličky, cibuli a žampiony na klínky. V kastrolu přepustíme máslo a opečeme cibuli dosklovata, přidáme maso a opečeme, vložíme žampiony, opět opečeme, rajský protlak, který zarestujeme. Vše děláme rychle a zprudka. Podlijeme červeným vínem, smetanou, osolíme a podusíme. Jako přílohu doporučujeme rýži. Porci zdobíme na talíři na jemné nudličky nakrájenou šunkou okurkou.
Domaci poctiva sunka¶
- 1 kg vepřové kýty (je to čistá váha po opracování - z cca 1200 g po očištění vyjde právě 1 kg)
- 20 - 25 g soli
- 1 lžička cukru moučky (ne zarovnaná, ale poctivě na kopec)
- 100 ml studené vody
Nejprve opracujeme/očistíme maso - vepřovou kýtu. Nejlepší je zbavit ji všech blan a tučného, aby zůstalo jen čisté maso. Jakmile je toto hotovo, nařežeme ho na plátky 1,5 - 2 cm silné. Ty rozklepeme jako na řízek (někdo to nedělá, ale vyzkoušela jsem to a šunka pak není tak tuhá). Po rozklepání plátky nakrájíme na kostky cca 1,5 cm x 1,5 cm (menší kostky masa se lépe spojí). Takto připravené kostky posypeme poctivou lžící mletého cukru a pořádně do masa zapracujeme (toto je důležité). Pak odměříme 100 ml studené vody, ve které důkladně rozpustíme sůl. Poté ji po částech přiléváme na kostky masa a hněteme, dokud maso nepustí bílkovinu. Zpracovanou směs přikryjeme, aby neosychala a uložíme do lednice. V lednici necháme uležet 3 dny s tím, že pravidelně aspoň 2 x denně kostky prohněteme. Po 3 dnech - odebereme větší hrst kostek a rozsekáme (můžeme umlít nebo rozbít tyčovým mixerem či rozkrájet nožem na malé kousíčky). Tuto rozsekanou hmotu přidáme zpět ke kostkám a naposledy důkladně prohněteme. Do šunkovaru vložíme mikrotenový sáček a po vrstvách vkládáme uhnětené maso (vždy dáme hrst a stlačíme malou naběračkou. Takto po hrstech šunkovar postupně napěchujeme. Nakonec sáček zavážeme, na pár místech propíchneme, abychom vytlačili zbylý vzduch.) Uzavřený šunkovar uložíme do hrnce s vodou, voda by měla sahat 1 cm od uzávěru. Vaříme na 70 - 75 °C (hlídáme teploměrem na zavařování). Doba vaření je cca 1,5 hodiny.
Langoše¶
- 800 g hladké mouky
- 300 g bílý jogurt
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky cukru
- 40 g droždí
- 2 špetky soli
- 300 ml vlažné vody
Z daného množství pro nás 4, asi 2 ks zbývají.
Vlašský salát podle ČSN 50142¶
- 350 g brambor
- 230 g šunkového salámu
- 90 g okurky sterilované
- 20 g hrášek sterilovaný bez nálevu
- 32 g celer kořenový
- 48 g mrkve
- 20 g hořčice plnotučná
- 0,5 g pepř mletý
- 15 g ocet
- 5 g worcester
- 200 g majonéza
- 10 g cukr krupice
- 10 g sůl
Vlašský salát podle pana lahůdkáře Linky¶
- 350 g jablek
- 50 g sledě
- 100 g hrášku z konzervy
- 100 g mrkve z konzervy
- 150 g pražské šunky od kosti
- 100 g kyselé okurky
- 150 g majonézy
- sůl
- pepř
Vlašský salát od Sandtnerky¶
- 3 jablka
- 300 g brambor
- 1 malý uzený vepřový jazyk
- 250 g šunky
- 2 vejce
- 100 g telecí pečeně
- 6 menších kyselých okurek
- 2-3 lžíce octa
- mletý bílý pepř
- 10 kapek Worchesteru