Sladké recepty¶
Domácí přítel¶
- 3 vajíčka
- ¼ kg mletého cukru
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
Umíchat těsto, rozdělit na 4 díly, rozválet na obdélníkové placky, zamotat dovnitř ořechy (ne pomleté), péct při 200 °C do zlatova, hned teplé rozkrájet na tenké plátky.
Krémová omáčka se skořicí (k nákypům, moučníkům či pokrmům s jablky)¶
- 350 ml mléka
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 kousek celé skořice
- 5 vaječných žloutků
- 60 g cukru
Do hrnce nalijte mléko, smetanu, přidejte skořici a přiveďte k varu. Odstavte z ohně a nechte 15 minut vyluhovat. Ve velké misce utřete žloutky s cukrem, až je směs hustá a napěněná. Ochucené mléko se smetanou znovu přihřejte a horké za stálého míchání přilijte ke žloutkům s cukrem. Směs vařte pozvolna za stálého míchání do zhoustnutí. Hotovou omáčku zakryjte a nechte zchladnout.
Žloutkové nic¶
- 750 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- ½ kávové lžičky amonia
250 g cukru smícháme se 4 žloutky, potom přidáváme další cukr s amoniem a zpracujeme na tuhé těsto. Rozválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme různé tvary, ty pečeme na pečicím papíře v dobře vyhřáté troubě. Peče se krátce, jakmile se tvary nafouknou a zrůžoví, vyjmeme z trouby.
Bílé rohlíčky¶
- 250 g 100% tuku
- 250 g moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- čokoládová poleva
Cukr, tuk a mouku smícháme a zpracujeme těsto. Necháme 1 hodinu v chladnu a potom tvoříme malé rohlíčky, které na pečicím papíře pečeme v mírně vyhřáté troubě. Po vychladnutí máčíme konce rohlíčků v čokoládové polevě.
Zvonečkový perník¶
- 1 menší vejce
- 160 g hladké mouky
- 50 g mletého cukru
- 40 g mírně ohřátého medu
- 1 čajová lžička sody
- špetka mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
Všechny ingredience smíchat a zpracovat těsto. Nechat uležet nejméně 2 hodiny v lednici (lze ponechat až 14 dní). Vyválet do plátu vysokého 2-3 mm, vykrájet jednotlivé díly zvonečku. Plech vymazat tukem nebo použít pečicí papír. Perníky potřít žloutkem a péct při 150 °C do zhnědnutí.
Bezlepkový ořechový řez¶
Těsto: * 4 vejce * 6 dkg cukru * 10 dkg mletých ořechů
Krém: * 10 dkg mletého cukru * 250 g másla
Utřít žloutky s cukrem, přidat ořechy a sníh z bílků. Péct na papíře při 250 °C - hlídat. Po vychladnutí promazat krémem.
Maminčina vánočka¶
- 0.5 kg hladké mouky
- 0.5 kg polohrubé mouky
- 200-250 g másla
- 300 ml vlažného mléka
- 200 g cukru moučky
- 1 ks vanilkový cukr
- 60-80 g droždí
- 3 žloutky
- 1 vejce
- špetka soli
- citronová kůra z ½ citrónu
- 100 g rozinek namočených v rumu
- 100 g mandlí nebo vlašských ořechů
- na posypání moučkový a vanilkový cukr
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. V trošce vlažného mléka se špetkou cukru necháme vzejít kvasnice. Zatím si nachystáme rozinky namočené v rumu a mandle nebo ořechy. Máslo utřeme s cukrem, žloutky a špetkou soli, přidáme mouku, kvásek a zbytek mléka, nastrouhanou kůru z citrónu a vypracujeme hladké a lesklé těsto. Zapracujeme do těsta rozinky, mandle a ořechy. Necháme na teplém místě 1-2 hodiny kynout. Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme si ho na 8 stejných dílů. Ze čtyř dílů vyválíme hady, ze kterých upleteme spodní díl, položíme na vymaštěný plech a potřeme rozkvedlaným vejcem. Ze tří dílů opět vyválíme hady a spleteme prostřední díl, přeneseme na plech jako druhé patro a potřeme rozkvedlaným vejcem. Poslední zbylý kus si rozdělíme na dva, vyválíme a svineme je, položíme na plech jako třetí patro a opět potřeme. Na 4-5 místech seshora zapícháme špejle proti rozjetí - použití se na kontrolu propečení. Necháme ještě půl hodiny kynout a potom pečeme asi hodinu na 180 °C. Upečenou pocukrujeme směsí moučkového a vanilkového cukru.
Jablečný koláč¶
- 500 g listového těsta
- 7 jablek
- 2 lžíce hladké mouky
- 180 g hnědého cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- 5 hřebíčků
- 2 lžíce másla
- 1 vejce
- sůl
Těsto rozdělte na dvě části, jednu trochu větší. Větší část vyválejte do kruhu o tloušťce 3 mm. Formu na koláč o průměru asi 22 cm vyložte těstem. Jablka nakrájejte na tenké plátky. Ve velké míse smíchejte mouku, hnědý cukr, skořici, hřebíček utlučený v hmoždíři a sůl. Jablka obalte v této směsi. Formu naplňte směsí jablek. Navrch naklaďte máslo. Okraje korpusu potřete vajíčkem. Zbývající těsto rozválejte stejným způsobem. Těsto nařízněte a položte navrch koláče a jeho okraje zahněte. Vršek koláče potřete vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C dozlatova asi 45 minut.
Sezamové bochánky (4 porce)¶
- 450 ml podmáslí
- 30 g másla
- 400 g hladké mouky
- 100 g ovesných vloček
- 1 hrst rozinek
- 1 sáček sezamových semínek
- 1 hrst slunečnicových semínek
- 1 lžíce jedlé sody
- sůl
V misce smícháme mouku, sodu, sůl, vločky, rozinky, slunečnicová semínka a půl sáčku sezamových semínek. Přidáme podmáslí s máslem, vše lehce promícháme, až vznikne lepivé těsto. Z něj vytvoříme bochánky, které poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Každý bochánek nařízneme do kříže a posypeme zbytkem sezamových semínek. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, 15-20 minut, podle velikosti bochánků.
Banány se skořicí a rumem (4 porce)¶
- 4 zralé banány
- 25 g másla
- 1 lžíce mleté skořice
- 5 lžic rumu nebo whisky
- 3 lžíce medu
- 50 g vlašských ořechů
Banány nakrájíme na silná kolečka. Na pánvi s rozehřátým máslem je osmažíme, až budou měkké. Banány odložíme na teplou servírovací mísu, aby nevychladly. Do másla přidáme skořici, rum a med. Směs povaříme, až mírně zhoustne a přidáme na kousky nasekané ořechy. Omáčkou přelijeme teplé banány, ozdobíme šlehačkou.
Lístkové těsto¶
-
těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vody
- ½ lžičky soli
-
těsto:
- 500 g másla
- 100 g hladké mouky
Nejdříve rozpustíme ve vodě sůl a ve větší míse postupně přidáváme mouku. Těsto se chová jako nudlové, musíme ho vypracovat. Pak ho zabalíme do folie a necháme v lednici aspoň 3 hodiny nebo klidně přes noc (v mrazáku méně). Máslo necháme povolit při pokojové teplotě. Do mísy nasypeme mouku a postupně přidáváme máslo, aby se mouka rovnoměrně s máslem promíchala. Pak vystřihneme pečicí papír 25×30 cm a máslo na něj rozetřeme. Dáme do lednice (mrazáku) ztuhnout /nemusí být zabalené/. Když jsou obě těsta tuhá /za 3 hodiny nebo později, tady na nějaké hodince nezáleží/, vyválíme 1. těsto na obdélník 25×60 cm. Dáme na něj doprostřed 2. těsto o polovičních rozměrech a přeložíme přes něj z obou stran to první. Rozválíme na takovou tloušťku, aby šlo dobře překládat (ne zlomit) a opět přeložíme. V tuto chvíli už bude těsto asi měknout, takže ho dáme do lednice a tak za hodinku dvě můžeme opět přeložit (většinou to stihneme 2–3× najednou než těsto povolí a musí zase do lednice). Doporučuju si psát počet překladů na papírek, nebudete si to pamatovat. Když musíte jít do práce nebo na procházku, nevadí. Těsto počká. Nijak vás nebude omezovat. Hlavně musí být pořád zabalené ve folii, aby neoschlo. Když na papírku konečně přeškrtnete jedenáctku, těsto rozdělíme na čtvrtiny a ty zabalíme do folie a dáme do mrazáku (jedno si můžeme nechat rovnou v lednici a hned ho použít). Když budeme chtít použít těsto později, rozmrazujeme ho v lednici den předem, je to o hodně šetrnější a těsto je rozmrzlé rovnoměrně a přitom tuhé.
Máslové sušenky¶
- 275 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
Všechny přísady zpracujeme na vále v hladké těsto, rozdělíme na dvě části a vyválíme válečky o průměru 4 cm. Válečky zabalíme do potravinářské fólie a necháme minimálně půl hodiny, ale klidně i celou noc, ztuhnout v lednici. Válečky rozkrájíme na plátky silné asi 5 mm, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky necháme větší rozestupy, těsto při pečení naskočí. Přitlačením hrotů vidličky naplocho vytvoříme na plátcích ozdobu. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 10 minut. Po upečení necháme sušenky ještě 5 minut odležet na plechu a poté je přeneseme vychladnout na rošt. Před podáváním je můžeme lehce pocukrovat.
Vafle¶
- 220 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 lžičky krupicového cukru
- špetka soli
- 300 ml mléka
- 2 velká vejce
- 2 lžíce másla, rozpuštěného
- máslo nebo olej na potření plotýnek vaflovače
- moučkový cukr na posypání
První čtyři přísady smíchejte v misce. V mléku rozšlehejte vejce a máslo, vlijte k mouce a zpracujte v hladké těsto. Nechte ho dvacet minut odpočívat. Pak rozehřejte vaflovač a plotýnky potřete tukem. Vlijte těsto, uzavřete a pečte dozlatova. Hotové vafle pocukrujte a přepulte.
Vanilková zmrzlina¶
- ¼ l mléka
- ¼ l smetany ke šlehání
- 4 žloutky
- 1 vanilkový lusk
- 50 g krystalového cukru
Lusk podélně rozkrojíme a vyjmeme dřeň. Lusk i dřeň povaříme s mlékem a smetanou. Cukr našleháme se žloutky do pěny, přidáme mléko se smetanou a vaříme ve vodní lázni, dokud se směs nespojí. Necháme vychladnout, scedíme a necháme zmrznout ve výrobníku zmrzliny.