Skip to content

Ostatní recepty

Medovina (na 100 l - nevyzkoušené recepty)

  • 20-30 g skořice celá
  • 10-20 g hřebíček
  • 10-20 g zázvor
  • 30-50 g jalovec
  • 50-100 g pomerančová kůra

Medovina (na 100 l - nevyzkoušené recepty)

  • 20-30 g pelyněk
  • 0 g ? hořec
  • 20 g hřebíček
  • 0 g ? máta
  • kořen Angeliky
  • meduňka
  • 5 g kardamom
  • 5 g fenykl

Medovina 2013 (asi 50 l)

  • 5 g hřebíček celý
  • 10 g skořice celá
  • 2 g chmel suchý
  • 10 g jalovec celý
  • 1 g badyán mletý
  • 1 g kardamom mletý
  • 10 g zázvor čerstvý
  • 30 g šípky čerstvé
  • 10 g plod hlohu čerstvý
  • 1 l vody

Vařit 10 min., pod pokličkou nechat vychladit, potom scedit.

Nálev na okurky - mamka

  • 0.25 l octa
  • 0.75 l vody
  • 8 dkg cukru
  • 3 dkg soli
  • 3 ks nové koření
  • 3 ks hřebíček
  • 3 ks pepř
  • 1 bobkový list

Vše svařit a nechat zchladnout. Do sklenic k okurkům přidat cibuli, kopr, mrkev, petržel (může být nať), křen, višňový list. Zavařovat 20 min. na 85 °C. Když se zavařuje čalamáda, tak se přidá cukr (cca 2-4 dkg).

Nálev na okurky, houby apod. - Honza Kazda

  • 0.5 l octa
  • 1.5 l vody
  • 10 dkg cukru
  • 6 dkg soli
  • 14 ks nové koření
  • 14 ks pepř
  • 3 bobkový list
  • 12 ks cukerin

Nechat povařit asi 20 minut.

Mateří kašička a pyl v medu

  • 92 % med květový pastový
  • 5 % pyl
  • 1.5 % mateří kašička
  • 1.5 % vitamín C

Dávkování: 2-4x denně 1 čajovou lžičku; nepřekračovat stanovené dávkování

Čajová směs s arónií

  • květ ibišku
  • 23 % arónie černá
  • jablečná dužina
  • listy ostružin
  • třešeň
  • vanilka
  • šípky
  • pomerančová kůra

Louhování 6 minut

Čajová směs

  • 59 % ostružinové listy
  • 17 % fenykl
  • 11 % yzop
  • 8 % lékořice (sladké dřevo)
  • 5 % máta peprná

Včelka

  • Echinacea purpurea
  • Cetraria islandica
  • Malva sylvestris
  • Chamomilla vulgaris
  • Rosa canina
  • Thymus serpyllum
  • Thymus vulgaris
  • včelí pyl
  • Sambuccus nigra
  • Salvia officinalis
  • Urtica dioica
  • Tilia
  • Rhodiola rosea
  • Astragalus alpinus
  • Leontopodium alpinum
  • Hippophae rhamnoides
  • Mentha piperita
  • Alium sativum

Čubrica zelená

  • Sůl
  • Česnek
  • Petrželová nať
  • Saturejka

Višňovka

  • 1 l slivovice
  • 2 kg višní
  • 5 ks hřebíčku
  • 500 g práškového cukru
  • kousek skořice
  • (50 g kandované pomerančové kůry)
  • (hrstka tlučených pecek)

4 týdny nechat na sluníčku, pak scedit.