Ostatní recepty¶
Medovina (na 100 l - nevyzkoušené recepty)¶
- 20-30 g skořice celá
- 10-20 g hřebíček
- 10-20 g zázvor
- 30-50 g jalovec
- 50-100 g pomerančová kůra
Medovina (na 100 l - nevyzkoušené recepty)¶
- 20-30 g pelyněk
- 0 g ? hořec
- 20 g hřebíček
- 0 g ? máta
- kořen Angeliky
- meduňka
- 5 g kardamom
- 5 g fenykl
Medovina 2013 (asi 50 l)¶
- 5 g hřebíček celý
- 10 g skořice celá
- 2 g chmel suchý
- 10 g jalovec celý
- 1 g badyán mletý
- 1 g kardamom mletý
- 10 g zázvor čerstvý
- 30 g šípky čerstvé
- 10 g plod hlohu čerstvý
- 1 l vody
Vařit 10 min., pod pokličkou nechat vychladit, potom scedit.
Nálev na okurky - mamka¶
- 0.25 l octa
- 0.75 l vody
- 8 dkg cukru
- 3 dkg soli
- 3 ks nové koření
- 3 ks hřebíček
- 3 ks pepř
- 1 bobkový list
Vše svařit a nechat zchladnout. Do sklenic k okurkům přidat cibuli, kopr, mrkev, petržel (může být nať), křen, višňový list. Zavařovat 20 min. na 85 °C. Když se zavařuje čalamáda, tak se přidá cukr (cca 2-4 dkg).
Nálev na okurky, houby apod. - Honza Kazda¶
- 0.5 l octa
- 1.5 l vody
- 10 dkg cukru
- 6 dkg soli
- 14 ks nové koření
- 14 ks pepř
- 3 bobkový list
- 12 ks cukerin
Nechat povařit asi 20 minut.
Mateří kašička a pyl v medu¶
- 92 % med květový pastový
- 5 % pyl
- 1.5 % mateří kašička
- 1.5 % vitamín C
Dávkování: 2-4x denně 1 čajovou lžičku; nepřekračovat stanovené dávkování
Čajová směs s arónií¶
- květ ibišku
- 23 % arónie černá
- jablečná dužina
- listy ostružin
- třešeň
- vanilka
- šípky
- pomerančová kůra
Louhování 6 minut
Čajová směs¶
- 59 % ostružinové listy
- 17 % fenykl
- 11 % yzop
- 8 % lékořice (sladké dřevo)
- 5 % máta peprná
Včelka¶
- Echinacea purpurea
- Cetraria islandica
- Malva sylvestris
- Chamomilla vulgaris
- Rosa canina
- Thymus serpyllum
- Thymus vulgaris
- včelí pyl
- Sambuccus nigra
- Salvia officinalis
- Urtica dioica
- Tilia
- Rhodiola rosea
- Astragalus alpinus
- Leontopodium alpinum
- Hippophae rhamnoides
- Mentha piperita
- Alium sativum
Čubrica zelená¶
- Sůl
- Česnek
- Petrželová nať
- Saturejka
Višňovka¶
- 1 l slivovice
- 2 kg višní
- 5 ks hřebíčku
- 500 g práškového cukru
- kousek skořice
- (50 g kandované pomerančové kůry)
- (hrstka tlučených pecek)
4 týdny nechat na sluníčku, pak scedit.